This is the main content area

Het team


Op NTC Quito verzorgt een professioneel leerkrachtenteam bestaande uit drie bevoegde docenten de lessen. Hans Frohn verzorgt de lessen van de peuters, kleuters en de meeste basisschoolleerlingen. Paul Smits verzorgt de lessen van de meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs. Paul Smits is ook schoolleider van NTC Quito.

Hieronder stellen de docenten en schoolleider zich kort aan u voor:

Paul Smits

‘Buenos días’ of ‘goedendag’ zoals dat in goed Nederlands heet. Ik ben Paul Smits (59) en woon sinds 2016 in Quito. Met ingang van schooljaar 2022-2023 ga ik Nederlandse les geven bij NTC Quito en ben mede schoolleider.

Van huis uit ben ik journalist, in vaste dienst op het laatst bij het AD en daarna freelancer voor met name vakbladen. In verband met een Ecuadoraanse partner en dochter ben ik naar Zuid-Amerika verhuisd en ik heb hier al Engelse les gegeven bij Cambridge School of Languages. Dat kon met een certificaat Teaching English as a Foreign Language. Tevens heb ik in Rotterdam bij Nuestra Casa als vrijwiliger aan Spaanstaligen Nederlandse les gegeven.

Mijn interesse voor taal en de kleinschaligheid van de Nederlandse school spreken me aan. Ik heb de NTC eerst leren kennen door het bijwonen van Sinterklaasvieringen, later omdat dochter Paulette les volgde bij Hans. Hierdoor heb ik een goede, positieve indruk gekregen van de NTC en de leerlingen. Het is een leuke uitdaging Nederlands te onderwijzen. Ook in het besef dat mijn moedertaal niet de makkelijkste is.

In mijn vrije tijd sport ik graag (voetbal), volg ik het nieuws en ga er geregeld op uit met de familie.


Hans Frohn

Mijn naam is Hans Frohn (45 jaar). Sinds 2007 woon ik in Quito en geef ik met veel plezier les op de NTC Quito. In Nederland werkte ik met een makelaarsdiploma op zak in de financiële dienstverlening.
Op de NTC kreeg ik de kans om te doen wat ik heel graag wilde; werken met (jonge) kinderen. De Nederlandse School bood mij tevens de mogelijkheid tot omscholing. Vanaf juli 2010 volgde ik een Bekwaamheidstraject, bij Hogeschool Inholland in samenwerking met Stichting NOB. Gedurende 2 jaar studeerde ik, naast het lesgeven, om als bekwaam leerkracht voor de klas te staan. Naast het Bekwaamheidstraject heb ik ook erg veel geleerd van al die collega’s die ik hier op school heb gehad. Als leerkracht vervul ik een functie in de ontwikkeling van de leerlingen in het algemeen, met de nadruk op de Nederlandse taal. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die ik graag op me neem. Elk kind is anders en behoeft een verschillende aanpak. Naast het lesgeven spreekt de opvoedkundige taak me ook aan en heb ik een voorbeeldfunctie voor mijn leerlingen. In de loop der jaren heb ik bijna alle groepen al wel een keer gehad. Uit ervaring kan ik zeggen dat het primair onderwijs me het beste ligt. In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn dochter Sasha. Ook lees ik veel en bestudeer ik praktische filosofie. Daarnaast houd ik van toeren op de motor en veel kletsen met vrienden.